Τι είναι η επικοινωνία; Γιατί είναι τόσο σημαντική;

Η επικοινωνία  για τον άνθρωπο είναι μία ζωτική ανάγκη, είναι το μέσο που χρησιμοποίησε από τα παμπάλαια χρόνια για να αναπτύξει τον πολιτισμό που βιώνουμε σήμερα.

Μέσα από την επικοινωνία ο άνθρωπος μπορεί να μεταδώσει πληροφορίες και σκέψεις. Ακόμη μέσα από την επικοινωνία μπορεί να μοιραστεί γνώσεις και εμπειρίες.

Η ανθρώπινη επικοινωνία χωρίζεται σε 2 μεγάλες κατηγορίες:

α) τη

β) τη

lektiki kai mi lektiki epikoinwnia

Το αξιοσημείωτο είναι πως το 64% της επικοινωνίας μας είναι μη λεκτική.

Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε εύκολα και γρήγορα κάνοντας ένα μικρό πείραμα. Αν καθίσουμε πάνω στα χέρια μας και προσπαθήσουμε να μιλήσουμε σε ένα οικείο πρόσωπο ή στο άτομο που βρίσκεται δίπλα μας θα παρατηρήσουμε ότι τα χέρια μας αυθαίρετα θα προσπαθήσουν να κουνηθούν και να συμπληρώσουν ή να υποβοηθήσουν αυτό που λέμε λεκτικά.

Η λάθος επικοινωνία δημιουργεί ασυνεννοησία και αγκυλώσεις στις ανθρώπινες σχέσεις.

Δουλειά του εκάστοτε λογοθεραπευτή  είναι να δουλέψει με το άτομο είτε είναι παιδί, είτε είναι έφηβος, είτε είναι ενήλικας και να το βοηθήσει να ακούσει και να κατανοήσει το μήνυμα που θέλει να του μεταδώσει ο συνομιλητής του.

Στη συνέχεια  ο ρόλος του λογοθεραπευτή  είναι να βοηθήσει το άτομο να επικοινωνήσει λεκτικά, να κατανοήσει ότι η επικοινωνία αποτελείται από προτάσεις, οι προτάσεις από λέξεις, οι λέξεις από συλλαβές και οι συλλαβές από φωνήματα.

 

Κωνσταντίνα Κουππή

Λογοπαθολόγος – Λογοθεραπεύτρια