Γιατί να συμβουλευτούμε ένα λογοθεραπευτή;

 

 

Παρά τη σημαντική ανάπτυξη και επέκταση των πληροφοριών που σχετίζονται με την υγεία (περιοδικά, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές …), παρά την πρόοδο αυτού του σχετικά νέου κλάδου, όπως η λογοθεραπεία, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες να ζητήσουν συμβουλές ή να συμβουλευτούν τον γιατρό τους, εάν έχουν κάποιες ανησυχίες ή ερωτήσεις.  Η άρνηση και η διστακτικότητα  τους συχνά έχει ως αποτέλεσμα την παραμέληση θεραπειών ομιλίας, λόγου και παρεμβολές στην επικοινωνία.

 

Παραδόξως, αλλά το πιο ανεκτίμητο μεταξύ όλων των πραγμάτων που σχετίζονται με το παιδί είναι η “φυσιολογική” ανάπτυξη της ομιλίας του.

 

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι, η διστακτικότητα και η δραματοποίηση της κατάστασης που προκάλεσε ανησυχία στη γέννηση ή το περιβάλλον ενός άρρωστου έχει σοβαρό μειονέκτημα ότι επιβραδύνει τη στιγμή της παρέμβασης και αφήνει το παιδί ή τους ηλικιωμένους σε μια κατάσταση που μπορεί μόνο να εμβαθύνει: αυξάνοντας τις επικοινωνιακές δυσκολίες, το σχολείο ή/και την κοινωνική αναπηρία, ψυχολογικές και σχεσιακές δευτερογενείς διαταραχές …

 

Για να σχηματίσουμε μια πιο σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα της διαταραχής του ατόμου πρέπει να γίνει μία σωστή πρόληψη. Η σωστή πρόληψη περνάει πρώτα από πληροφορίες και ατυχήματα που μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά κατά την ανάπτυξη του λόγου του θεραπευμένου.  Σκοπός της πρόληψης είναι ο προσδιορισμός της φύσης της συγκεκριμένης πάθησης. Η γνώση σημείων και σαφών ενδείξεων μπορεί να παρακινήσει τους γονείς να ζητήσουν συμβουλές ανά πάσα στιγμή.

 

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι, η πρόληψη και η έγκυρη διάγνωση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα παιδιά μικρής ηλικίας.

 

Η αποκατάσταση των διαταραχών λόγου, επικοινωνίας, ομιλίας και φωνής έχει ως αποτέλεσμα την αποφυγή κοινωνικής απομόνωσης, περιθωριοποίησης και στιγματισμού από άλλα άτομα.

 

Κωνσταντίνα Κουππή

Λογοπαθολόγος – Λογοθεραπεύτρια

 

 

 

Βιβλιογραφία

  1. www.kentrologotherapias.com.cy
  2. 2500 съвета от логопеда – нарушения на речта                                                                                                                                                                                                              Жан – Марк Кремер, София 2010