Το παιδί μου δε θέλει να πάει στο σχολείο. Τι να κάνω;

 

Τα δημοτικά σχολεία ανοίγουν σε λίγες μέρες. Τα παιδιά πρέπει να πάνε στο σχολείο.

Πολλά  παιδιά ανυπομονούν να πάνε στο σχολείο, γιατί θέλουν να δουν τους φίλους τους, θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα καινούργια πράγματα που έχουν αγοράσει (τσάντα, μολύβια, ρούχα, παπούτσια …). Υπάρχουν όμως και παιδιά που δεν έχουν συνειδητοποιήσει πως το καλοκαίρι τελείωσε, ήρθε το φθινόπωρο και άνοιξε το σχολείο. Τα μεγαλύτερα παιδιά θα συνηθίσουν γρηγορότερα με αυτή την αλλαγή στη ζωή τους.

Τι γίνετε όμως με τα μικρότερα παιδιά που θα πάνε για πρώτη φορά στο δημοτικό σχολείο;

Αν είστε γονιός και το παιδί σας θα πάει για πρώτη φορά στο δημοτικό μην αγχωθείτε, αν το παιδί σας ίσως δε θέλει να πάει στο σχολείο, απλά αναρωτηθείτε γιατί. Προσπαθήστε να καταλάβετε το παιδί. Πρώτη φορά σε καινούργιο περιβάλλον, παιδιά που δεν γνωρίζει … Ίσως να φοβάται και να αισθάνεται μόνο …

Τότε θα πρέπει να εξηγήσετε στο παιδί γιατί πρέπει να πάει στο σχολείο και τι θα κάνει εκεί. Θα πρέπει να το ενθαρρύνετε να σκεφτεί και να σας αναφέρει τους λόγους που θέλει να πάει στο σχολείο και όχι τους λόγους που δε θέλει. Αν δυσκολεύεται να απαντήσει βοηθήστε το, εξηγώντας του τι είναι το σχολείο και ποιοι θα βρίσκονται εκεί. (παιδιά, φίλοι, δάσκαλοι, ζωγραφιές…)

Δημιουργήστε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα, γύρω από το θέμα σχολείο. Κάντε το παιδί να μην είναι τόσο αρνητικό και να αρχίσει να σκέφτεται δειλά δειλά το σχολείο σαν ένα οικείο μέρος όπου θα περνά ευχάριστα τις ώρες του. (Θα παίζει με τους φίλους του, θα κάνει νέους φίλους, η δασκάλα θα του μάθει καινούργια πράγματα, θα μάθει να ζωγραφίζει, θα μάθει να φτιάχνει κατασκευές …)

Αν το παιδί συνεχίζει να μην θέλει να πάει στο σχολείο, μην το πιέσετε. “Συμφωνείστε μαζί του”, με την προϋπόθεση ότι πρώτα θα πάει την πρώτη μέρα στο σχολείο… Η πρώτη μέρα θα γίνει η πρώτη εβδομάδα… Σιγά σιγά θα αρχίσει να συνηθίζει και θα αναζητά μόνο του να πηγαίνει στο σχολείο …

 

 

Κωνσταντίνα Κουππή

Λογοπαθολόγος – Λογοθεραπεύτρια