Γλωσσικά παιχνίδια – δραστηριότητες

Η γλωσσική εξέλιξη του παιδιού βασίζεται στην άρθρωση, στη σωστή εκφώνηση των φθόγγων και στις συντονισμένες κινήσεις της γλώσσας και των χειλιών. Στα πλαίσια της γλωσσικής καλλιέργειας του παιδιού παραθέτουμε ενδεικτικές ασκήσεις υποβοηθητικές του στό­χου μας.

1. Η γλυκιά σοκολάτα

Απλώνουμε λίγη σοκολάτα στα χείλη του παιδιού. Ζητάμε να τη γλείψει με τη γλώσσα του. Η γλώσσα κινείται προς κάθε κατεύθυνση: πάνω – κάτω, δεξιά – αριστε­ρά, κυκλικά, ημικυκλικά πάνω στα παιδικά χείλη.

2. Τα γλυκά δοντάκια

Απλώνουμε σοκολάτα εσωτερικά και εξωτερικά των δοντιών. Του ζητάμε να τη «μαζέψει» με τη γλώσσα από τα δόντια και να τη φάει. Η γλώσσα κινείται προς κάθε κατεύθυνση, όπως στην παραπάνω άσκηση.

3. Μερέντα στο ψωμί

Σε μια λεπτή φέτα ψωμιού απλώνουμε μπόλικη μερέντα και του ζητάμε να τη γλείψει με τη γλώσσα του.

4. Το δάχτυλο στο μέλι

Βουτάμε το δάχτυλό του σ’ ένα βαζάκι με μέλι και ζητάμε να το γλείψει με τη γλώσσα του.

5. Το γλεφιτζούρι

Του δίνουμε ένα γλειφιτζούρι, π.χ. πετειναράκι, και ζητάμε να το γλείψει με τη γλώσσα του. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με παγωτό.

6. Ο μαγικός καθρέφτης

Στεκόμαστε με το παιδί μπροστά σ’ έναν καθρέφτη. Λειτουργώντας ως μοντέλο περιφέρουμε τη γλώσσα μας προς κάθε κατεύθυνση: πάνω – κάτω, δεξιά – αριστερά, μέσα – έξω, διαγώνια κ.λ.π. προσέχοντας να μην αγγίζουμε τα χείλη μας. Ζητάμε από το παιδί να κάνει παρόμοιες γλωσσικές κινήσεις.

Κελεπερτζή Αρ. Ειρήνη

Αναπτυξιακές Δραστηριότητες για μικρά και μεγάλα παιδιά

Χίος, 2009