Άτομα με ειδικές ανάγκες και εκπαίδευση – εργασία

 

Το δικαίωμα της ζωής, όπως και το δικαίωμα των ίσωνAMEA ευκαιριών είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου. Το ότι ο άνθρωπος ζει, σκέφτεται και υπάρχει δημιουργεί αυτόματα υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα. Σε καμία περίπτωση φιλοσοφικά τα δικαιώματα των ανθρώπων δεν είχαν σαν κριτήριο την αρτιμέλεια τους, την όραση ή την ακοή τους. Καταχτήθηκαν και ορίστηκαν με μοναδικό κριτήριο την ίδια τη ζωή (Αυγουστινάκη Ε. Ελένη).

 

Βασική αρχή της ψηφιακής τεχνολογίας που απευθύνεται σε άτομα με ειδικές ανάγκες είναι η διεκδίκηση ίσων ευκαιριών και στις νέες τεχνολογίες και να διευκολύνουν την επαγγελματική τους αποκατάσταση.
Οι νέες δυνατότητες που δίνουν οι ψηφιακές τεχνολογίες στα ΑμεΑ σε σχέση με την εργασία είναι πολύ σημαντικές.

 

• Καταρχήb16e7e340b6b72ce9961e815470958c4_XLν, με τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες τους δίνεται η ευκαιρία επαγγελματικής αποκατάστασης παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Τα ΑμεΑ μπορούν να εργάζονται σε πραγματικό χρόνο και από απόσταση, με απόλυτη αξιοπιστία και αμεσότητα. Με τον τρόπο αυτό, η παρουσία τους σε συγκεκριμένο χώρο σε συγκεκριμένο χρόνο καθημερινά δεν είναι απαραίτητη, με αποτέλεσμα την μείωση της κινητικότητας τους.

 
• Δεύτερον, πολλές εργασίες γίνονται με ανάθεση επιτρέποντας στον εργαζόμενο να διαχειρίζεται το χρόνο του και το ρυθμό εργασίας.
Η ψηφιακή τεχνολογία προσαρμόζεται στις δεξιότητες και τις ικανότητες των ΑμεΑ. Παρέχει τη δυνατότητα προσαρμογής στις ιδιαίτερες ανάγκες τους, ειδικά σε σχέση με το χρόνο και το χώρο.
Οι δεξιότητες δεν είναι μόνο ότι φαίνεται αλλά και αυτό που δεν φαίνεται.

 

 
• Τρίτον, η πρόοδος της ψηφιακής τεχνολογίας έχει 180955_106485636098915_7855440_nδημιουργήσει θέσεις εργασίας στις οποίες υπάρχουν κατηγορίες ΑμεΑ που μπορούν να δραστηριοποιηθούν, σε ορισμένες από τις οποίες μάλιστα με πολύ μεγάλη επιτυχία.

 

 
NT2-Digital DivisionΣημαντικό είναι να αναφέρουμε πως τα νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν δημιουργήσει νέες δυνατότητες κοινωνικοποίησης, οργάνωσης, διαφήμισης και εργασίας.

 

 

 

Κωνσταντίνα Κουππή

Λογοπαθολόγος – Λογοθεραπεύτρια